Pages

April 23, 2012

Dunia INFRARED/FALSE COLOUR

Kali ni nak cerita pasal INFRARED/FALSE COLOUR photo.Sebenarnya dah lama minat genre ni,cuma dulu bagi laluan pada macro...sekarang dah nak beralih angin pulak.sukakan lanscape.Pada hemat dan pemahaman yg cetek tentang infrared atau IR ni..ada banyak versi yg sentiasa di perbaharui.Boleh check disini  


http://filtersxchange.multiply.com/photos/album/403/INFRARED_Infrared_Conversion_Nikon_and_Canon_-_15_Conversion_types


Versi2 ini bergantung atas minat dan kemampuan utk mengolahnya (PP).Dengan photo infrared samada di convert terus pada body atau pun mengunakan filter IR di hadapan lens...hasilnya tetap memuaskan...Sudah semestinya,oprerated pada body lebih cantik dan sesuai.antaranya PRO dan CONS...paparan di viewfinder normal seperti kita mengambil pic biasa,ini memudahkan dari segi mendapatkan kompo/angle yg cantik...dan boleh mengunakan shutter biasa seperti 1/200sec+F8+iso200 berbanding mengunakan filter IR yg sedikit gelap dan teknik slow shutter.

Dikatakan semua DSLR nikon boleh di operated body kecuali D40...ini kerana IR memmerlukan WHITE BALANCE (WB) yg sesuai...dan D40 agak kurang sesuai utk itu.namun tetap boleh digunakan utk tujuan itu.Photo IR boleh mengunakan JPEG,TIFF dan lebih baik dalam RAW,dan diedit dengan photoshop. subjek yg popular apabila menghasilkan photo IR adalah lanscapes.selain itu ada yg di cipta utk shot potret (FALSE COLOUR).

 Ini adalah contoh gambar S.O.O.C dari petikan FALSE COLOUR yang saya operated pada body nikon D100 dengan setting 1/200sec + F8 + iso200 + 18mm :
dari sini ,kita perlukan PHOTOSHOP untuk memproses kaler dan sebagainya utk menyerlahkannya. NANTI SAYA MENYAMBUNG LAGI.....wink* wink* hehehe..saya hilang kejap tadi..ni adalah pic edit dgn photoshop..mengunakan image>chanell mixer>sharpness>curves>level..ini adalah yg simple jew... jeng*jeng**..
Perbezaan yang tak ketara pada hasil yg saya lakukan...cuma nak dapatkan efek seakan natural..simple edit je yang di perlukan.. okey..selamat berkongsi ilmu!!!

No comments:

Post a Comment